Scanner : De CanoScan 5000F en 8000F – snel scannen aan een hoogstaande kwalitei

Canon introduceert twee knappe nieuwkomers in het 2.400 x 4.800-dpi aanbod van de op CCD gebaseerde vlakbedscanners: de CanoScan 5000F en de CanoScan 8000F.

Met hun 48 bit interne en externe kleurdiepte, hun supersnelle USB 2.0 en hun verbeterde Film Adapter Units (FAU) zijn beide


Canon introduceert twee knappe nieuwkomers in het 2.400 x 4.800-dpi aanbod van de op CCD gebaseerde vlakbedscanners: de CanoScan 5000F en de CanoScan 8000F.

Met hun 48 bit interne en externe kleurdiepte, hun supersnelle USB 2.0 en hun verbeterde Film Adapter Units (FAU) zijn beide

scanners ideaal voor het scannen van documenten en films met een hoge resolutie.

De geГЇntegreerde Adapter Unit (FAU) is een element dat zowel de kwaliteit als de snelheid van de scanner ten goede komt. Het wordt nu zelfs mogelijk om meerdere beelden van een 35mm-film doorlopend te scannen. De filmadaptereenheid kan bovendien scannen met een resolutie van 2.400dpi en beschikt over een infrarode lichtbron voor de FARE level 1-functie.

“Deze twee nieuwe scanners bieden de gebruikers de stijlvolle vormgeving die ze van een Canon-scanner verwachten, naast hoogstaande prestaties en kwaliteit.’ Aan het woord is M. Komatsuzaki, Executive Vice-president van Canon Consumer Imaging. “Canon is niet weinig trots op deze twee nieuwe modellen, waarmee je zowel film als documenten aan een hoge snelheid kunt scannen. Het aanbod was al sterk, maar nu wordt het nog beter.”

De twee nieuwkomers bieden hoogstaande kwaliteit en een hoge scansnelheid tegen een aantrekkelijke prijs. Als dusdanig breiden zij Canons productenlijn in het marktsegment van 2400dpi uit. De integratie van FARE (Film Automatic Retouching and Enhancement) maakt hen tot de ideale keuze voor geavanceerde amateur-fotografen die hun filmbeelden wensen te digitaliseren.

Beide scanners zijn erg gebruiksvriendelijk bovendien, dankzij de vier �EZ’-toetsen. Kopiëren, scannen, archiveren en e-mailen doet u met een enkele druk op een toets. Samen met de CanoScan Toolbox-software maken deze toetsen de bediening van de scanner een stuk eenvoudiger; er zijn ook minder stappen vereist om veel voorkomende taken te verrichten.

CanoScan 5000FDe CanoScan 5000F is als 2.400×4.800FAU-scanner nog best betaalbaar voor thuisgebruikers en amateur-fotografen. De CanoScan 5000F is een plat, elegant model dat helemaal aansluit bij Canons designtraditie. Het parelmoerkleurig mica verandert subtiel van kleur naar gelang de invalshoek van waaruit je het bekijkt. Deze speelse afwerking, in combinatie met het rookgrijs van het bedieningspaneel, symboliseert de fusie van knappe prestaties met stijlvolle vernieuwing.

De nieuwe 2.400dpi Hyper CCD-sensor haalt alle details uit het document en zet haarfijne reproducties neer die vele malen kunnen worden uitvergroot. De 48-bit interne en externe kleurdiepte draagt verder bij tot de kwaliteit van de scans, met goed gedefinieerde schaduw- en lichtpartijen.

De USB 2.0 High Speed interface is cruciaal voor de hoge prestaties van de CanoScan 5000F. Scannen met een hoge resolutie van 2.400dpi wordt nu realiteit: dit model is immers bijna vier keer sneller dan zijn voorgangers. De 5000F is uitgerust met een grote Film Adapter Unit (FAU) die drie beelden van een 35mm-film in een enkele doorgang kan scannen. Foutjes in het beeld die zijn toe te schrijven aan stof en/of krassen op de film, worden dankzij de door Canon ontwikkelde FARE-technologie (Film Automatic Retouching and Enhancement) automatisch weggewerkt. Deze functie maakt gebruik van infraroodscanning om onzuiverheden in het originele filmmateriaal op te sporen en te kwantificeren. Speciaal voor de CanoScan 5000F werd de technologie nog verder verfijnd met het oog op een betere compatibiliteit met Kodachrome-film en een accuratere detectie en eliminatie van stofjes en krassen.

CanoScan 8000FDe CanoScan 8000F heeft een bovendeksel van aluminium in een futuristisch metalen kleurtje. De CanoScan 8000F debuteert daarmee als een stijlvolle scanner die niet alleen garant staat voor hoogstaande prestaties, maar uw bureau ook een elegante uitstraling verleent.

De CanoScan 8000F oogt niet alleen mooi, hij maakt ook gebruik van een nieuwe 2.400dpi Hyper CCD-sensor met diamantpixels en een anti-weerspiegelende coating. De zeshoekige vorm van de pixels (diamantpixels) resulteert in een hogere accuraatheid, wat dan weer scherpere, meer gedetailleerde scans oplevert. Er werd ook een anti-weerkaatsingslaag aangebracht op het pixeloppervlak, waardoor de gevoeligheid van de CCD met 10% kon worden verbeterd ten opzichte van de CanoScan D2400UF.

De 8000F is standaard uitgerust met een grote Film Adapter Unit (FAU). Deze kan tot twaalf beelden van een 35mm-film scannen in een enkele doorgang. De CanoScan 8000F maakt verder gebruik van de door Canon ontwikkelde FARE-technologie versie 1 (Film Automatic Retouching and Enhancement). Foutjes in het beeld veroorzaakt door stof en/of krassen op de film worden er automatisch door gecorrigeerd. Ook bij de CanoScan 8000F onderging FARE verbeteringen met het oog op een betere compatibiliteit met Kodachrome-film en een accuratere detectie en eliminatie van stofjes en krassen.

Dankzij de snelle Multi-Photofunctie kan de CanoScan 8000F een heel vel foto’s scannen in een enkele doorgang en toch afzonderlijke beelden neerzetten. Het grote voordeel daarvan is dat je veel sneller kunt scannen, ongeacht het aantal originelen dat op het scannerbed ligt. Scheefgetrokken beelden worden automatisch rechtgezet voordat ze rechtstreeks als bijlage in een e-mail worden verstuurd, vooraleer ze worden omgezet in PDF-bestanden, aan een hoge snelheid worden gekopieerd of rechtstreeks naar een printer worden verstuurd met het oog op een verbeterde productiviteit.

SoftwareDe CanoScan 5000F en de CanoScan 8000F ondersteunen zowel PC als Mac; zij bevatten een volledige suite geavanceerde beeldvormingsoftware, waaronder ArcSoft PhotoStudio en PhotoBase, plus ScanSoft OmniPage SE voor OCR-opdrachten. Bij de CanoScan 8000F worden bovendien Adobe Photoshop Elements en Canon PhotoRecord-toepassingen geleverd. Lanceerdatum en prijs: CanoScan 5000F : November ; 239 € (all in)CanoScan 8000F : November ; 309 € (all in)

Bron: Duga.beAuteur: Paul Lievers