Apple stelt broncode van Rendezvous beschikbaar

Brussel, 26 september 2002 — Apple kondigt vandaag aan dat de broncode van de innovatieve, nieuwe Rendezvous-netwerktechnologie nu ook beschikbaar is als open-sourceversie. Rendezvous, dat is gebaseerd op open IETF-standaardprotocollen (Internet Engineering Task Force), zoals IP, ARP en DNS, maakt …

Brussel, 26 september 2002 — Apple kondigt vandaag aan dat de broncode van de innovatieve, nieuwe Rendezvous-netwerktechnologie nu ook beschikbaar is als open-sourceversie. Rendezvous, dat is gebaseerd op open IETF-standaardprotocollen (Internet Engineering Task Force), zoals IP, ARP en DNS, maakt … Brussel, 26 september 2002 — Apple kondigt vandaag aan dat de broncode van de innovatieve, nieuwe Rendezvous-netwerktechnologie nu ook beschikbaar is als open-sourceversie. Rendezvous, dat is gebaseerd op open IETF-standaardprotocollen (Internet Engineering Task Force), zoals IP, ARP en DNS, maakt gebruik van standaardnetwerkprotocollen en van een technologie die gebruikersconfiguraties overbodig maakt. Binnen een IP-netwerk, zoals een Ethernet-netwerk of een draadloos netwerk dat voldoet aan de 802.11-norm (bijvoorbeeld een AirPort-netwerk), wordt de apparatuur automatisch gedetecteerd. Toonaangevende ontwikkelaars als Canon, Epson, Hewlett-Packard, Lexmark, Philips, Sybase, World Book en Xerox hebben al aangekondigd dat ze ondersteuning voor Rendezvous gaan integreren in allerlei apparatuur en programmatuur, zoals netwerkprinters, consumentenelektronica, pakketten voor het beheer van bedrijfsdatabases en onderwijsprogrammatuur.

“Rendezvous betekent een enorme sprong voorwaarts op het gebied van IP-netwerken. Met deze technologie kunnen dynamische netwerken van computers, apparaten en programmatuur worden opgezet waarbij de gebruiker geen configuraties hoeft uit te voeren”, aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. “Door open standaarden te ondersteunen en een open-sourceversie van de programmatuur beschikbaar te stellen, stimuleert Apple de algemene standaardisering van de Rendezvous-technologie.”

Doordat de broncode nu voor iedereen beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars de Rendezvous-technologie eenvoudig toepassen in hun netwerkapparatuur en -programmatuur. De broncode van Rendezvous bevat programmatuur die ondersteuning biedt voor UNIX-, Linux- en Windows-systemen en –apparatuur. Mac OS X versie 10.2 bevat ingebouwde ondersteuning voor Rendezvous, dat wordt toegepast in onder meer iChat, het nieuwe, innovatieve programma van Apple. Apple werkt nauw samen met de IETF Zeroconf Working Group aan de ontwikkeling van een configuratievrije IP-netwerktechnologie. De beschikbaarstelling van Rendezvous als een open standaard maakt deel uit van dit voortdurende IETF-standaardiseringsproces.

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag de broncode van Rendezvous downloaden onder de Public Source-licentie van Apple vanaf http://www.opensource.apple.com/projects/rendezvous. Behalve van Rendezvous stelt Apple de broncode van nog een aantal andere componenten beschikbaar. Zo kunnen ontwikkelaars vanaf vandaag tevens het Darwin 6.0.1-besturingssysteem en extra Open Directory-plugins downloaden vanaf http://developer.apple.com/darwin. Met dit alles benadrukt Apple nogmaals het streven om kernprotocollen beschikbaar te stellen als open standaarden en open broncode

Bron: Duga.be
Auteur: Paul Lievers

Comments are closed.